Το YouTruck Magazine εγκαινιάζει μια νέα στήλη που θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα πάνω σε θέματα που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη του φορτηγού. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας προκειμένου να λύνουμε κάθε μήνα τις απορίες σας, να σας υποδεικνύουμε τρόπους ώστε να αποφεύγετε σημαντικά λάθη, να κερδίζετε χρήματα και φυσικά να είστε πάντα νόμιμοι όταν κινείστε με το φορτηγό σας.

Θεωρήσαμε λοιπόν επιβεβλημένη την συνεργασία μας με έναν ειδικό επί των θεμάτων ασφάλισης βαρέων επαγγελματικών οχημάτων και των φορτίων τους. Ο κ. Σαμολαδάς, με πολυετή πείρα στη συγκεκριμένη αγορά, θα είναι στο εξής στην διάθεσή σας για να απαντά στις απορίες σας και να αναπτύσσει τις λύσεις σε ασφαλιστικά θέματα που σας απασχολούν ή απλά σας ενδιαφέρουν.

Τι γίνεται εάν η Ασφαλιστική Εταιρία στην οποία είμαι ασφαλισμένος κλείσει;

Το πρόσφατο ηχηρό κανόνι ασφαλιστικής εταιρίας με έδρα το Γιβραλτάρ, που αφήνει «ξεκρέμαστους» 142.000 οδηγούς και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ήδη ετοιμόρροπο Επικουρικό κεφάλαιο μας «υποχρεώνει» να ασχοληθούμε με ερωτήσεις αναγνωστών που αφορούν το τι μέλει γενέσθαι εάν κλείσει η ασφαλιστική εταιρία που έχουμε ασφαλισμένο το όχημά μας.

Εάν λοιπόν κλείσει η ασφαλιστική μου εταιρία (για οποιονδήποτε λόγο), τότε για τις επόμενες 30 ημέρες καλύπτομαι για τις υποχρεωτικές καλύψεις από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Από την 31ηημέρα και έπειτα θα πρέπει να έχουμε αναζητήσει και να έχουμε ασφαλιστεί σε άλλη εταιρία, πληρώνοντας και πάλι το αντίστοιχο ασφάλιστρο .

Στην περίπτωση που στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προξενήσω κάποιο ατύχημα, τότε το Επικουρικό Κεφάλαιο θα καλύψει για ποσά έως 100.000€. Εάν το δικαστήριο επιδικάσει ποσό μεγαλύτερο από αυτό, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει το υπερβάλλον ποσό.

Προσοχή, εάν στο ασφαλιστήριό μας συμβόλαιο, είχαμε προαιρετικές καλύψεις όπως φωτιά, κλοπή, φυσικά φαινόμενα και περιμένουμε να αποζημιωθούμε, μάταια περιμένουμε καθώς δεν θα αποζημιωθούμε ποτέ!

Σε κάθε περίπτωση τα ασφάλιστρα που είχαμε δώσει έως την λήξη του συμβολαίου μας χάνονται.

Σε περίπτωση που μου προκαλέσει ατύχημα ανασφάλιστο όχημα, θα αποζημιωθώ και πώς;

Βεβαίως και θα αποζημιωθώ, μετά βέβαια από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και με αρκετή ταλαιπωρία και εφόσον έχω τηρήσει σωστά την διαδικασία.

Υπάρχουν δύο (2) τρόποι αποζημίωσης:

Α) Από την ασφαλιστική μας εταιρία, εφόσον βέβαια έχουμε στο  συμβόλαιό μας την κάλυψη «υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα» (οι περισσότερες πλέον ασφαλιστικές εταιρίες την παρέχουν στο βασικό τους πακέτο).

Προσοχή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κάλυψη, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση περί ανασφάλιστου οχήματος γι’ αυτό πάντα να καλείτε επιτόπου στο συμβάν την Τροχαία για να βεβαιώσει την παράβαση. Μην «λυγίσετε» όσο και να σας παρακαλάει ο ανασφάλιστος γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μπλέξετε.

Β) Από το Επικουρικό Κεφάλαιο (210 3327400) το οποίο λειτουργεί σαν ασφαλιστική εταιρία των ανασφάλιστων οχημάτων και αφού σας αποζημιώσει θα στραφεί κατά του ιδιοκτήτη, κατόχου και οδηγού του ανασφάλιστου οχήματος για να επανεισπράξει ότι σας κατέβαλε (συνήθως 12–18 μήνες μετά το συμβάν).

Αναδημοσίευση από την στήλη του Γιάννη Σαμολαδά στο περιοδικό YouTruck.